Kaffeprenumeration i oktober

Kaffeprenumeration i oktober - Kafferäven

Under sensommaren/hösten anländer årets skörd av kaffe från både Nicaragua och Kenya, precis när vi på våra breddgrader, är mitt uppe i äppelmustning och svampplockning. Men till skillnad från äpple och kantareller måste kaffet skalas, tvättas och torkas efter skörd och sedan vila några månader för att komma ner i rätt fuktighet innan det görs redo för transport över havet. Så när vi pratar om den nya skörden är det inte för att kaffet plockades i förra veckan men för att det är den senaste skörden som anlänt i rosteriet, precis lagom till oktober månads kaffeprenumeration!

Den här månaden bjuder vi på två våtförädlade kaffesorter, Mwiria från Kenya och La Huerta från Nicaragua. Båda kaffesorterna har skalats och tvättats efter skörd och sedan torkat utan något fruktkött kvar på bönorna. Trots att kaffet behandlats på precis samma sätt skiljer de sig mycket i smak. Det är skillnaden i böntyp och terroir som kommer fram. Kaffet från Kenya är en blandning av tre böntyper som tagits fram för att passa den Kenyanska jorden och klimatet, SL28, Ruiru och Batian. I Nicaragua har Maria på La Huerta odlat böntyperna Bourbon och Typica som är ovanliga i området. Smaka på kaffet och jämför dom gärna mot varandra, det här är två fina exempel på typiska smaker av våtförädlat kaffe från Kenya och Nicaragua. 

Mwiria - Kenya 

Per och Susanna besökte Mwiria 2020 och var då de första besökarna de fått. Mwiria är en tvättstation i Embu som byggdes 1964, och som har en större kapacitet än vad som behövs idag. Kooperativet har ca 1000 aktiva medlemmar och ordförande Patrik Nyaga jobbar på att öka antalet igen. Fram till nästa besök njuter vi av deras kaffe och ser fam emot nästa resa till Kenya.

Mwiria - Kafferäven - single origin coffee

Kaffet är handplockat och enbart mogna bär väljs ut och levereras till Mwiria. Där tvättas och fermenterar kaffebären med hjälp av vatten från floden Rupingazia. Kaffebönorna fermenterar i nästan två dygn innan de torkas på torkbord i 14 dagar. 

La Huerta - Nicaragua 

Maria Eugenia driver den lilla kaffegården La Huerta på berget Cerro Mogoton, en av de högsta topparna i Mosonte. På bara fem hektar odlar Maria Bourbon och Typica som är ovanliga böntyper för området och som den här lotten består av. Hon odlar även de mer vanliga typerna Caturra, röd och gul Catuai och Java. La Huerta betyder trädgård och namnet har kanske kommit av att kaffebuskarna växer i skuggan av Guavaträd, citroner och bananpalmer.

Gården är såpass liten att Maria kan hantera den med hjälp av familjen och behöver inte ta in extra personal för att plocka kaffebären. Men hon får hjälp och vägledning från Claudia Lovo och Benito på Bridazul som hjälper till med beskärning av kaffeträden och tyngre arbetsuppgifter. Det är besvärligt att ta sig uppför berget till gården även med en rejäl bil och Maria tar sig för det mesta fram på sin motorcykel.
 

---

Tack för att du följer med oss på kafferesa. Njut av kaffet och varandra! 

Hälsar Kafferävarna