Gå till innehåll

Land

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Prenumeration April - Kafferäven

Prenumeration April

I år firar Kafferäven 10-årsjubileum!

Under året vill vi passa på att lyfta fram producenter som vi arbetat med sedan vi startade rosteriet. Det är handelsrelationer som har utvecklats till vänskap och vi är stolta, glada och tacksamma över att kunna fortsätta rosta och sälja deras kaffe år efter år. Det första jubileumskaffet vi lanserar kommer från Kooperativet Kopakaki i Rwanda. Du som prenumerant får smaka på den nya skörden från Kopakaki först av alla. Kul va!? Det andra kaffet i prenumerationen kommer från våra vänner Tim och Claudia i Nicaragua, ett exklusivt kaffe från Bridazul.

Kopakaki - Rwanda 

Vissa av er kanske minns de gamla kaffepåsarna med motiv som inspirerats av kaffets ursprung. Motivet från Kopakaki var en cykel eftersom det är ett vanligt transportmedel i Rwanda. 

Relationen med Kopakaki började redan innan Per drog igång rosteriet 2013. Kopakaki är ett kooperativ med 990 medlemsfamiljer. Genom att separera skördarna från dag till dag kan vi välja ut de med högst kvalitet och betala producenten för insatsen. Det här bidrar till att höja kvaliteten i hela området. Den här lotten kommer från Mataba Village i Karongi Hills som sträcker sig ut med stränderna till Lake Kivu. Den här byn får gott om regn då den ligger högt upp i bergen, vilket gör att kaffet mognar långsamt och ger det en platstypisk smak och doft. 

Bridazul - Nicaragua

Till skillnad från kaffet från Kopakaki som genomgått en våtförädlad process, har kaffebären från Bridazul genomgått en experimentell fermentering innan torkning. Kaffe i Nicaragua växer inte lika högt som i många andra kaffeproducerande länder vilket gör att komplexiteten inte blir densamma. Därför jobbar Tim på Bridazul med efterskördsprocessen för att höja smakupplevelsen i koppen. Jättespännande tycker vi! Utöver kaffesmaken hittar vi andra intressanta toner som vi associerar med någonting jäst, som t ex kombucha, cider och ibland laktiska toner som yoghurt.  Efterskördsprocessen av kaffet på Bridazul är mer än att bara skala, tvätta och torka. I flera år har Tim och Claudia experimenterat med fermenteringar och torktider och samlat in data kring tid, temperatur och jäsning. År 2020 märkte Tim att de hade ganska många olika experimentlotter, dessa var för små att sälja var för sig och så skapades Bridazul Blend och gjorde genast succé. I år har vi en blandning med kaffe från flera olika gårdar och flera olika böntyper som har gemensamt att dem genomgått fermentering innan torkning. 

Öppet hus och andra festligheter

Den 5-7 maj har vi glädjen att ta emot Claudia i Göteborg. Under Svenska Kaffeveckan kommer vi har flera event på Kafferävens Rosteri, däribland kopplingar och ett seminarium med Claudia då hon berättar om specialkaffe i Nicaragua. Vi kommer släppa biljetter till seminarium, kaffeprovningar och annat skoj! 

Under lördagen 6e maj öppnar vi upp butiken och rosteriet och bjuder alla som kommer på kaffe och vi kommer ha finfina priser på kaffe och utrustning i butiken. Vi kommer rosta upp några unika partier kaffe som ligger på lager och väntar på att få visa upp sig.

Popcorn och ansiktsmålade rävar till barnen är en självklarhet på en dag som denna.

 

Njut av kaffet och varandra och tack för att ni följer med på vår kafferesa. Bästa hälsningar från Kafferävarna

Tidigare inlägg
Nytt inlägg
Stäng (esc)

Vi flyttar till ett nytt utrymme!

Vi flyttar Ash, våran rost, till vårt nya rosteri. Detta sker mellan den 26 oktober och den 2 november. Vi är förberedda på alla händelser men vi föreslår att du beställer kaffe före dessa datum för att säkerställa att det du önskar kommer i tid.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg