Prenumeration Juni
Prenumeration Juni
I juni månads prenumeration har vi valt kaffe med väldigt olika smakprofil. Det ena är nyss inkommet från Ratnagiri i Indien och det andra är vårt sista kaffe från förra årets skörd, från El Salitre i Costa Rica.
El Salitre - Costa Rica
Under de senaste åren har det blivit väldigt populärt att fermentera kaffebären efter skörd. Bären läggs i en sluten behållare, t ex en ståltank eller plasttunnor utan syre och där får de jäsa innan de skalas och torkas. Anaerobisk, alltså, syrefri fermentering, som det står på påsen El Salitre.
Kaffe, precis som andra livsmedel, åldras. Ligger det för länge på lager så tappar det sin friskhet och komplexitet. Till skillnad från tvättat kaffe som snabbt kan sjunka i kvalitet under lång lagringstid har vi märkt att fermenterat kaffe blir bättre av att få vila. Fermenetrat kaffe kan ha en ganska "vild" smak när det är alldeles nyskördat. När de fått vila under några månader blir de mer balanserade och smakerna från jäsningen är bättre integrerade i helheten. Därför har vi väntat allra längst med att rosta kaffet från El Salitre, och precis som vi hoppades, smakar det fantastiskt!
Jhon ”Jhonny” Alvarado och hans familj driver fyra kaffegårdar i regionen Brunca i Costa Rica. År 2015 startade de sin processtationen Corazon de Jesus, med en mycket tajt budget och tidsram. Med hjälp från vänner och familj, och - enligt Jhon - från ovan, klarade de det och därav namnet.
Ratnagiri - Indien
Ratnagiri Estate ägs och drivs av Ashok Patre. Gården ligger i närheten av Bababudangiri, i ett hörn av Sydvästra Ghats där kaffe i Indien har sitt ursprung. På en medelhöjd av 1000 - 1500 meter över havet med mycket regn, har området ett milt klimat med svala vindar som lämpar sig ypperligt för kaffeodling. Gården har producerat högkvalitativt kaffe sedan 1927 och gjorde en stor satsning i början av 2000-talet för att modernisera företaget och förnyelsearbetet fortsätter.
De senaste tre åren har Ratnagiri producerat över 150 microlotter med olika böntyper och efterskördsprocesser. De har bland annat designat och byggt tankar i rostfritt stål för att fermentera kaffebönor i en kontrollerad miljö. Det här en böntyp som kallas Colombia. Kaffebären har delvis skalats och fermenterat i tankar med CIMA-jäst, utan vatten och sedan tvättats och torkats som en honey.
Tack för att ni följer med på vår kafferesa.
Varma hälsningar Kafferävarna