Specialkaffekalender 10/12

12 - Kafferäven

10/12 Ceres | Costa Rica | Catuai | Honeyprocessad

Café Ceres är en micromill i Tarrazu som drivs av mor och dotter, Alexandra och Stephanny. Gudinnan för natur, grödor och fruktbarhet fick ge sitt namn till deras beneficio.

Alexandra och Stephanny odlar kaffe på 17 hektar, utspridda på kullarns runt om Santa Maria de Dota. 2019 bestämde dom sig för att även börja sköta processen efter skörd och startade upp Café Ceres beneficio. Vi träffade dom första gången under vår resa till Costa Rica våren 2022.

Detta kaffet är en honeyprocess från gården Los Quemados som ligger på 1860 meters höjd över havet. Efter skörd fraktas bären ner till Ceres där Alexandra och Stephanny (och hennes lillebror) sorterar, skalar och torkar kaffet. Innan skalet tas bort får kaffebären fermentera, sedan skalas de och läggs på torkborden. Där får de torka i en dag utan att flyttas. Därefter börjar de röras runt varannan timme för att få en jämn torkning. Total torktid är 12-15 dagar.