FERMENTERING

Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan kallas för ”processmetod”. Ett innovativt sätt att öka kaffets smak och komplexitet är att
fermentera kaffet innan det torkas. Kaffeproducenter har tagit inspiration från vin- och frukt-
industrin och kontrollerad fermenteringen kan ses som kaffetspet nat.

2-_6__1_1.jpg

Fem varianter av kontrollerad fermentering

Varianter av kontrollerad fermentering är många men går att sortera in i fem grupper, beroende på om fermenteringen sker före eller efter att skalet på kaffebäret tas bort, och i vilket stadie kaffet
torkar:

1.Kaffebär fermenteras i försluten behållare och bärtorkas sedan.

2
.Kaffebär fermenteras i försluten behållare, skalet tas bort och kaffebäret torkas med fruktkött
på.

3
.Kaffebär fermenteras i försluten behållare, skalet tas bort, kaffebönan tvättas och torkas utan
fruktkött.

4
.Kaffebär skalas, kaffebönan fermenteras i försluten behållare med fruktkött och torkas.

5
.Kaffebär skalas, kaffebönan fermenteras i försluten behållare med fruktkött, tvättas och torkas
utan fruktkött.