VÅTFÖRÄDLING

Kaffebönan är den torkade kärnan i ett kaffebär. Stegen mellan skörd och den torkade kaffebönan
kallas för ”processmetod”. Våtförädlat är en traditionell processmetod där kaffebönan torkas utan
fruktkött.

2_4.jpg

Våtförädlat steg för steg

1. Sortering
Kaffebären sorteras med hjälp av sin densitet. Bären samlas in vid tvättstationen där de läggs i vatten. De som sjunker har högre densitet och högre kvalitet. De bär som flyter sorteras bort tillsammans med kvistar och löv.


2. Avskalning
Kaffebär passerar med hjälp av vatten genom en maskin med snurrande skivor som separerar kaffebärets skal från de två kärnorna.

3. Fermentering
Kaffebönan med fruktkött landar i en öppen behållare efter avskalningen. En fermentering som får fruktköttet att lossna sker när fruktköttets socker reagerar på bakterier i luften. Det tar ofta 12-48 timmar beroende på temperaturen i luften.

4. Tvättning
När fruktköttet har lossnatflyttas kaffebönan med hjälp av vatten genom kanaler där fruktköttet tvättas bort och bönorna återigen sorteras i olika kvaliteter utifrån densitet.

5. Torkning
Torkningen är det avslutande steget och sker på upphöjda bord eller på stora fält
som kallas ”patios”. En sista sortering sker för hand och defekta bönor, samt de som skiljer
sig i färg och form plockas bort. Torkningen tar 7-15 dagar beroende på temperatur och nederbörd.