24 Kaffesmaker

Här hittar du information om allt kaffe i 24 Kaffesmaker.

Vi delar även dessa på våra sociala medier Instagram och Facebook och med #24kaffesmaker 

Njut av kaffet, och dela gärna med er av er upplevelse och hur ni tycker kaffet smakar. 

Har du ingen låda? Det är inte försent! Vi har fler exemplar av denna smakresa i vår webshop. 

 

1 yunnan.jpg
1 WashingPerson.jpg

1
KINA- YIRONG FARM

När Jane Luo och hennes man började odla kaffe på Yirong Farm 1987 var deras kaffe bland det första kaffet som odlades i Yunnan. Idag, över 30 år senare, arbetar deras dotter Jean Luo med sin mamma Jane för att ta nästa steg framåt och utöka sin verksamhet med export. Janes partner, Song, är också involverad i att hantera jordbruks- och gårdsaktiviteter. Detta certifierade ekologiska kaffe använder kompost för att gödsla kaffeträden med, vilket eliminerar behovet av kemiska bekämpningsmedel. Gården får sitt vatten från naturliga källor i berget. Kaffet handplockas vid morgnad och tvättas sedan i deras station. Innan bönorna torkas fermenteras det i betongtankar i 24 timmar. Efter det tvättas de igen och sprids sedan ut på upphöjda bäddar för torkning under 30 till 38 dagar.

Ett kaffe med fruktiga toner och brunt socker.  

Böntyp: Catimor
Processs: tvättad
Växthöjd: 1300–1600 m.ö.h
Region: Yunnan, Kina
Producent: Luo Family, Yirong Farm

2 odoshakiso.jpg
2 odoshakiso1.jpg

2
ETIOPIEN - ODO SHAKISO

Smak: Blommig, citrus, bergamott, lätt munkänsla, lång eftersmak 

Om vi skulle välja ett kaffe att dricka resten av livet skulle det vara en god, våtförädlad sort från Etiopien. Till exempel detta kaffet.

Odo Shakiso kommer från en tvättstation i Guji som ägs av Kedir Bergicho. Som många andra stationer i Etiopien köper han kaffebär från små-producenter i området. Kaffet odlas i trädgårdar eller i semi-skog, alltså planterat i den skog där det även finns bland den naturliga faunan. Vi hittade denna lot när vi koppade hos vår vän Heleanna. Hon handlar ofta kaffe av Kedir och deras relation är lika lång som vår relation med Heleanna. När skalet på kaffebären tagits bort får det fermentera i 36 timmar innan de tvättas och får torka på bord i 11-15 dagar. Den långa fermenterings-tiden beror på det kalla klimatet som finns på de höga höjderna i Etiopien, och det ger i sin tur den rena friska smaken.

Böntyp: Heirloom
Process: Tvättad
Region: Guji
Växthöjd: 1770 m.ö.h.
Producent: Kedir Bergicho
Kafferäven Per Nordby

3 muranga.jpg

3 MurangaAA.jpg

3
KENYA - MURANGA AA

Wahundura Factory är en av fyra tvättstationer som ägs och drivs av Kamacharia Farmers Cooperative Society. Över 1100 småbönder bidrar med kaffe till stationen efter skörd. Efter selektiv handplockning bearbetas kaffebäret på tvättstationen. Först tvättas och blötläggs bäret för att sedan skalas. Därefter får det vila i påsar i 16 till 24 timmar, för att sedan tvättas och blötläggas i färskt vatten under ett dygn. Kaffebönorna torkas sedan på upphöjda bäddar mellan 18 till 24 dagar innan det är redo för export.

Ett kaffe med toner av äpple, svartvinbär och vanilj.

Böntyp: Ruiru 11, SL28
Processs: Tvättad
Växthöjd: 1600 – 1800 m.ö.h.
Region: Muranga, Kenya
Producent: Kamacharia Farmers´ Cooperative Society

4 elcambalache1.jpg
4 elcambalache2.jpg

4
NICARAGUA - EL CAMBALACHE

Smak: Aromatisk, tropisk, ananas, citrus, röd plommon

Kaffet från El Cambalache är alltid en favorit hos oss här på Kafferäven. Dels för att det är så bra, men också för att vi tycker så mycket om Samuel och hans familj och gläds tillsammans åt dom när deras produkter är av så hög kvalitet. 

Vi har jobbat med Samuel Zavala och Hans familjs gård El Cambalache i sex år nu och det är tredje året vi har hans honey Maracaturra. Det är ett nöje för oss att ta del av gårdens utveckling, där Samuel drar nytta både egen utbildning som agronom och av familjens erfarenhet. Samuel älskar Maracaturra, en art med stora bönor och - när den är rätt behandlad - en unik fruktig och kryddig smak. Denna lott är en honeyprocess där Samuel torkar bönorna utan skal men med fruktkött. Första delen av processen tar Samuel hand om på gården, och slutför torkningen på torkbord lägre höjd där klimatet är torrare. El Cambalache kom på 10e plats i Cup of Excellence med exakt den här lotten. Tack vare vår långa och goda relation fick vi möjlighet att köpa den delen av lotten som inte behöves till tävlingen.  

Böntyp: Maracaturra
Process: Honey
Region: Dipilto, Nueva Segovia
Växthöjd: 1350 - 1550 m.ö.h.
Producent: Samuel Zavala
Kafferäven Per Nordby

Los Quatzales.jpg
los quatales3.jpg

5
HONDURAS - LOS QUATZALES

Detta kaffe kommer från gården Los Quetzales i Honduras. I regionen Santa Barbara på 1600 meters höjd sköter Yerin Sagastume denna gård tillsammans med sin familj. Familjen Sagastume har odlat  kaffe i många decennier och under ledning av Don Pedro Sagastume har dem arbetat länge för att sätta sitt namn på specialkaffe-kartan. Med hjälp av investeringar i nya maskiner och rätt odling har gården nu ett stort utbud av högkvalitativa kaffesorter. Namnet Los Quetzales kommer från den färggladda fågeln Quetzal, som går att se i höglandet kring gården och Santa Barbara. Kaffet som växer där är av sorten Pacas och berededs med honey process.

Med varma dagar och kyliga nätter utvecklar detta kaffe söta och friska toner av juice.

Böntyp: Pacas
Processs: Honey
Växthöjd: 1600 m.ö.h
Region: Santa Barbara, Honduras
Producent: Yerin Sagastume

6 madame jane1.jpg
6 madame jane2.jpg

6
KENYA - MADAME JANE

Smak: Fyllig, choklad, honung, stjärnfrukt, citrongräs

Att göra bärtorkat kaffe i Kenya är ytterst ovanligt, men något som fler och fler producenter i Kenya experimenterar med. När vi träffade Madame Jane och hörde att hon var en av dom blev vi nyfikna och köpte allt vi fick tag på. 

Jane Njeri driver gården Mutura I Embu, på gränsen till Kirinyaga. Det är en familjedriven gård, där madame Jane bossar och sköter om kaffebuskarna och blommorna i rabatten med samma kärlek. Madame Jane har 10 000 träd, och har börjat göra sin egen efterskörds-process på gården. Under 2019 byggde hon nya torkbord som står på olika skuggiga ställen kring bostadshuset. Med en liten 1-disk pulpare kan hon göra tvättat kaffe på klassiskt maner. Men Madame Jane är nyfiken och provade också att göra en natural, något som är ovanligt i Kenya. Det blev totalt två säckar som vi genast bokade upp när vi fick smaka på kaffet. 

Böntyp: SL, Ruiru
Process: Natural
Region: Embu
Växthöjd: 1520 m.ö.h.
Producent: Madame Jane
Kafferäven Per Nordby

benti nenqua.jpg
benti nenqua.1.jpg

7
ETIOPIEN - BENTI NENQUA

Tvättstationen Benti Nenqa är uppkallad efter byn där kaffet skördas. Bönderna från det omgivande samhället tar med sina kaffebär till denna tvättstation på METAD´s 200 hektar stora gård i Hambela för bearbetning. METAD är ett familjeföretag med kaffe i sina rötter som sträcker sig över generationer. Idag består METAD av 6500 medlemmar i både Hambela och Gedeb. Bönder som är en del av METAD får utbildning från deras team från start. De erhåller gratis kaffeplantor och professionell vägledning i alla produktionsstadier, det vill säga utbildning före och efter skörd för att fortsätta utvecklas och odla kaffe med fokus på kvalité. Detta kaffe från Benti Nenqa odlas på en höjd av 1900-2250 meter över havet. Den tvättas enligt miljövänliga metoder tack vare ett ”eko” blötläggningssystem. Detta gör det till en ekologisk Guji, och METAD har inte enbart certifierat sina egna gårdar och bearbetningsanläggningar utan också gårdarna för dem som deltar i deras olika utvecklingsprogram. METAD´s värden drivs av samhället och miljön. De återinvesterar en del av sin vinst i samhället för initiativ som inkluderar att bygga sjukvårdskliniker, finansiera den lokala grundskolan och bygga färskvattenbrunnar.

Denna Heirloom från Guji är ett klassisk tvättat kaffe, vilket ger den toner av citrongräs, blommor och sockerrör.

Böntyp: Heirloom
Process: Tvättat
Region: Guji
Växthöjd: 2100 möh
Producent: Benti Nenqa

8 yemerson1.jpg
8 yemerson2.jpg

8
COSTA RICA - YEMERSON

Smak: Söt och balanserad, karamell, mjölkchoklad, gult äpple

Vi valde detta kaffet för att lyfta fram hur viktigt det är att en ny generation kaffeproducenter är så aktiv, och lyckas så bra. I Costa Rica jobbar vi med många unga producenter, som valt att ta över släktens gårdar och utveckla dom Yemerson är en av dessa.

Kaffe har på olika sätt varit del av Yemersons familj i fyra generationer. Gården som Yemerson nu driver är 32 år gammal och alltså äldre än han själv. Gården slogs ihop av hans farfar och morfars gård när Yemersons föräldrar gifte sig. Förutom gården har Yemerson även ärvt sin passion för kaffet av sina mor-och farföräldrar, don Victor och don Julio. 2018 byggde Yemerson sin tvättstation och började producera och exportera familjens kaffe, så detta är deras andra export. Denna Catuai är honey-processad och torkad med fruktkött på torkbord i 22 dagar.

Böntyp: Caturra, Catuai
Process: Honey
Region: Tarratzú
Växthöjd: 1600-1700 m.ö.h.
Producent: Yemerson Abraca Zúñiga
Kafferäven Per Nordby

Janachute.jpg
janachute3.jpg

9
COSTA RICA - JUANACHUTE

Juanachute tvättstation var en av de första i sitt slag. Luis Anastasio Castro, bättre känd som Don Tacho, var en innovatör inom kaffeodling och många andra har lärt sig av hans arbete. Juanachute består av flera olika områden i Tarrazú regionen eller ”zona de Los Santos” som den kallas lokalt. Hela processen kontrolleras från plantering av kaffeträd till förseglingen av jutepåsarna med gröna bönor, är allt under överinseende av Don Tacho. Don Tacho är stolt över sina gårdar, sitt jordbruk och slutprodukten och tar stort ansvar i att säkerställa kvalitén i alla led. I år är det andra året som han och hans familj anstränger sig lite extra för att hitta direkt kontakt med köpare. Huvudskörden är mellan december till mars. Efter skörd, torkas kaffet på upphöjda bäddar i 14-21 dagar.

Kaffet växer på 1800 m.ö.h. och har smaktoner av karamell, hasselnötter och cola.

Böntyp: Catuai
Process: Red Honey
Region: Tarrazú
Växthöjd: 1800 möh
Producent: Luis Anastasio Castro

10 santa cecilia1.jpg
10 santa cecilia2.jpg

10
BRASILIEN - SANTA CECILIA

Smak: Krämig, choklad, nougat, mild vinös syra

Santa Cecilia är ett bra exempel på hur klassiska kaffesmaker som vi känner igen från Brasilien möter moderna tekniker som anaerobisk fermentering. 

Santa Cecilia ligger i hjärtat av Minas Gerais, och en av flera gårdar som ägs och drivs av Pedro Veloso och hans familj. Santa Cecilia, är den gård där familjen gör de flesta smålotter och experimentella process-metoder. Detta kaffet kommer från bär som fermenterats i en tank direkt från träden utan sortering, för att utforsta bärens naturliga bakterieflora. Bären fermenterar i 36 timmar innan de tvättas och sorteras i en wet mill, för att slutligen torka i ett tunt lager på patio i 15-18 dagar.

Böntyp: Gul Bourbon
Process: Natural
Region: Cerrado
Växthöjd: 1150 m.ö.h.
Producent: Pedro Veloso
Kafferäven Per Nordby

11 gedeb.jpg
Gedb.jpg

11
ETIOPIEN - GEDEB

Tvättstationen Chelchele ligger i distriktet Gedeb i södra regionen Yirgacheffe. Medeltemperaturen i Gedeb är mellan 15,5 ° C och 17,8 ° C och årlig nederbörd är i genomsnitt 1400 ml per år. Områdets rödbruna bördiga jord är också planterad med skuggträd som Cordia Africana, Acacia och Ensete-träd för att ge kaffet rätt miljö att utvecklas i. Tvättstationen Chelchele är uppkallad efter byn Chelchele och består av 5,1 hektar planterad med kaffeträd på 1945-1970 meters höjd över havet. Tvättstationen består av 12 tvätt-tankar och 360 torkbäddar totalt. Denna Yirgacheffe är bärtorkat (natural), där mogna kaffebär från bönder sorteras för hand på plats. De bästa bären tas sedan till torkbäddarna där de får torka i solen i upp till 21 dagar. Kaffe transporteras sedan till Addis Abeba (huvudstaden) och partnern Tracon Handels 30 000 kvadrat stora förädlingsanläggning där det tvättas, sorteras och förberedas för export.

Kaffet består av arterna Kurmue, Dago, Wolisho som oftast grupperas som: Heirloom. Kaffet har smaktoner av frukt, kola och söta örter.

Böntyp: Heirloom
Process: Natural
Region: Yirgacheffe
Växthöjd: 2000 m.ö.h.
Producent: Chelchele Washing Station Smallholder farms

12 gachuiro1.jpg
12 gachuiro2.jpg

12
KENYA - GACHUIRO

Smak: Krämig, elegant, kanderad rabarber, lime, blommig, josig eftersmak 

Gachuiro är en tvättstation vi mötte på vår resa i Kenya under våren 2020. Vi blev lite förälskade i platsen och människorna där och vill gärna lyfta fram deras goda kaffe.

Gachuiro är en av totalt fyra tvättstationer som hör till kooperativet Kiama. Gachurio ligger några kilometer från Karatina i Nyeri och har 480 medlemmar, ganska väl fördelat mellan män och kvinnor. När vi besökte denna station för första gången i februari 2020 flög svalorna i den friska, svala luften. Manager Ephraim och maskin-operatören Leonard visade oss hur de arbetar tillsammans med resten av arbetsstyrkan för att ser till att hålla uppe kvaliteten på arbetet och kaffet. Kaffebären plockas samma dag som de kommer till tvättstationen. Där sorteras de för hand innan de åker genom pulperaren där skal och fruktkött skalas av. Fermenteringen som sker efter tar 14-18 timmar i vatten som byts ut var 6e timme. Efter fermentering tvättas bönorna och vilar sedan i nytt rent vatten i 24 timmar innan de torkas på torkbord i 10-14 dagar. Böntyp: SL, Ruiru, Baitan
Process: Tvättad
Region: Nyeri
Växthöjd: 1700-1950 m.ö.h.
Producent: Ephraim Karangi
Kafferäven Per Nordby

13 sumatra gayo.jpg
13 Gayo.jpg

13
INDONESIEN - GAYO HIGHLANDS

Indonesien har goda förhållanden för att odla kaffe med lämplig höjd, klimat och bördig jord. Eftersom Indonesien består av 13000 öar finns det ett fascinerande utbud av biologisk mångfald och mikroklimat. Detta kaffe kommer från små gårdar utspritt i Gayo Highlands på Sumatra. De flesta jordbrukare här är medlemmar i kooperativ som stöder dem på olika sätt med att producera ekologiskt och Fairtrade kaffe. Kaffet odlas ofta i skugga av Lamtoro, en vanlig växt i Indonesien. Efter skörd tvättas det med en process unik för Indonesien kallad Wet-hulled eller giling basah. Skalet tas bort från bäret, sedan fermenteras bönorna i förslutna tankar upp till 12 timmar innan det tvättas med rent vatten. Därefter får det torka under en halvdag/heldag för att sedan säljas vidare till antingen en mellanhand eller tvättstation som hanterar det sista stegen tvättning, torkning och sedan export.

Denna metod skapar kaffe som har mycket kropp med runda smaktoner och mindre syra. Med jordiga toner, blandad med en touch papaya och honungslik sötma.

Böntyp: Abyssinia, Ateng, Sumatro Gayo 1, Timtim
Process: Wet Hulled
Region: Gayo Highlands
Växthöjd: 1200-1400 m.ö.h.
Producent: Smallholder farmers

14 finca ines1.jpg
14 finca ines3.jpg

14
COSTA RICA - FINCA INES

Smak: Ren, frisk, elegant, komplex syra, jasmin, viol, grapefrukt, yuzu, vita vinbär

Det är är tredje året Finca Ines skördar sin Geisha och vi har köpt kaffet alla tre år, och följt utvecklingen. Detta året är den bättre än någonsin, så njut.

Denna lot kommer från Fina Inés, en gård som ägs och drivs av Coope Victoria - det äldsta kaffe-kooperativet i Costa Rica. Finca Inés är ett medel för kooperativet att kunna testa arter och processmetoder, och målet är att göra gården till en av de främsta i regionen. Detta är en våtförädlad Geisha som planterade för några år sedan och som nu börjar ge skörd. Kaffet kommer till kooperativets process-station samma dag som skörd för att skalas, fermenteras och torkas på torkbord. Geisha är en art som, under rätt förhållanden, har en unik smak och arom, precis som detta kaffet. Det här är tredje året vi köper Geisha från Finca Inés.

Böntyp: Geisha
Process: Tvättad
Region: West Valley
Växthöjd: 1600-1800 m.ö.h.
Producent: Coope Victoria
Kafferäven Per Nordby

Musasa Drying-Tables.jpg
MusasaWashing-Station-Sign.jpg

15
RWANDA - MUSASA

Dukunde Kawa Cooperative grundades 2000 och dem byggde sin första tvättstation 2003. Kooperativet har över 2100 medlemmar, där 80% av medlemmarna är kvinnor. Kaffebären handplockas när de är helt mogna och skalas därefter med en maskin. Efter skalning genomgår bönorna en jäsningsprocess och tvättas innan torkning som normalt tar 14 dagar. Alla dessa steg ses över flera gånger för att säkerställa att inga omogna bär följt med i processen och kan påverka slutprodukten. Denna böntyp är helt Fairtrade och ekologiskt odlad. Namnet Dukunde Kawa betyder ”let´s love coffee” på språket Kinyarwanda.

Detta kaffe har blommiga toner med smaker av päron, citrus och röda bär.

Böntyp: Bourbon
Process: Tvättad
Region: North Province
Växthöjd: 1700-2000 m.ö.h.
Producent: Dukunde Kawa Cooperative

16 montezumba1.jpg
16 montezumba2.jpg

16
NICARAGUA - MONTEZUMBA

Smak: Rund och mjuk, nougat, brödsirap, russin, aprikos

Gloria Rivas är en tystlåten och ödmjuk dam som vi respekterar väldigt mycket. Vi ser på hennes leende att hon blir otroligt stolt när vi berättar hur omtyckt hennes kaffe är. 

Gloria Rivas och henns man Hiubert Aqular började köpa mark i Mozonte år 2000 och startade gården Montezumba. Dom sökte en plats närmare naturen och såg dessutom en möjlighet i kaffeodlingen. Gloria säger att hon älskar att sitta på sin veranda och lyssna på regnet som porlar ner och aporna som tjattrar i skogen. Bit för bit expanderade dom och har idag 28 manzanas, ca 20 hectar. Det är bara en liten del av marken som används till kaffe, resten är skog. För varje år lär dom sig mer och tar tillvara på kvaliteten genom nogrannhet, och förbättar sitt bruk hela tiden. Arbetet på gården görs mest av Hiubert, men det råder ingen tvekan om att det är Gloria Rivas som är boss.

Böntyp: Caturra
Process: Tvättad
Region: Mozonte
Växthöjd: 1400-1700 m.ö.h.
Producent: Gloria Rivas
Kafferäven Per Nordby

Janachute 5.jpg
el encanto.jpg

17
GUATEMALA - FINCA EL ENCANTO

Detta kaffe från Finca El Encanto i Guatemala som drivs av Don Juventino Mirón. Idag arbetar tre generationer på gården i området Antigua, ett område som består av mycket skog och berg på 1600 meters höjd. 2014 drabbades gården väldigt hårt av kaffebladsrost vilket ledde till att gården började odla fler arter av Arabica såsom Catuaí. Antigua är historiskt känt som Guatemalas främsta område att odla kvalitativt kaffe i. Jorden är vulkanisk och mineralrik, vädret har låg men jämn luftfuktighet och kvällarna är precis lagom kalla för att främja en långsam mogningsprocess.

Detta kaffe är tvättat och ger smaktoner av honung och kakao.

Böntyp: Catuai
Process: Tvättad
Region: Antigua
Växthöjd: 1500-1600 m.ö.h.
Producent: Don Juventino Mirón

18 bensa1.jpg
18 bensa2.jpg

18
ETIOPIEN - BENSA

Smak: Fyllig, tropisk, honungsmelon, apelsinblomma

Det är ovanligt med en honey-process från Etiopen och därför vill vi ta med denna lot från vår vän Heleanna i denna lådan.

Heleanna Georgalis är en verklig favorit och vi är glada att vi kan återuppta vårt samarbete med henne. 2017 köpte hon den station I Sidamo Bensa som det här kaffet kommer ifrån. Heleanna vet att vägen till ökad kvalitet ligger i att kontrollera efterskörds-processen och jobba nära bönderna hon köper bär från. Hon gillar själv smaken och potentialen som finns i Sidamo och vi kan bara hålla med. Det här kaffet är honey-processat. Skalet från bären har tagits bort och kaffebönan har sedan torkat tillsammans med sitt fruktkött på upphöjda torkbord.

Böntyp: Heirloom
Process: Honey
Region: Sidamo
Växthöjd: 2100 m.ö.h.
Producent: Heleanna Georgalis
Kafferäven Per Nordby

hambela guji 1.jpg
hambela guji.jpg

19
ETIOPIEN - HAMBELA BUKU

Detta kaffe från regionen Guji är döpt efter byn som det finns i. Buku tvättstation är en del av METAD´s program för att stötta kaffejordbruk i Etiopien och främja utveckling av yrket. Detta kaffe plockas av flera små gårdar vid mognad och bärtorkas (natural) på plats i Buku tvättstation. Tack vara METAD´s stora medlemsantal på över 6500 bönder och arbetare, finns en stor expertis och kunskap att dra till nytta av.

Den bärtorkade processen gör att kaffet får komplexa söta toner av smultron, persika, bär och en klassisk “fermenterad” smakprofil.

Böntyp: Heirloom
Process: Natural
Region: Guji
Växthöjd: 2100 m.ö.h.
Producent: Buku Washing Station Smallholder farms

20varablanca2.jpg
20varablanca3.jpg

20
COSTA RICA - VARA BLANCA

Smak: Aromatisk, söt tropisk frukt, physalis, persika, yuzu, blommig, lång eftersmak 

Vi köper många olika partier kaffe från Mario Marin. Detta parti är väldigt litet och räcker bara till denna lådan. Mario har blandat en liten skörd av Geisha med en liten skörd av ”Etiope” - en oklassifierad art som han har planterat på sin gård med ursprung Etiopien. 

Vara Blanca är en familjeägd gård som ligger vackert inbäddad i bland gröna kullar i Tarrazu. Gården är över 50 år gamma och idag står Mario Marin för driften efter sin far som tog över efter sin far. När Mario tog över 2010 började han förändra produktionen mot specialkaffe. 2015 började de sälja sitt kaffe direkt och vi var med som en av deras första köpare. Mario har utvecklat gården med fokus på att säkra en hög kvalitet. Han använder innovativa metoder för att torka och fermentera. Detta kaffe är en blandning av arten Geisha och en art Mario kallar ”Etiope”. Lotterna var bägge så små att Mario valde att blanda dom. Efter skörd har skalet tagits bort innan bönorna torkar med fruktköttet kvar i Marios mammas rosenträdgård. 

Böntyp: Etiope, Geisha
Process: Honey
Region: West Valley
Växthöjd: 1850-2050 m.ö.h.
Producent: Mario Marin
Kafferäven Per Nordby

Los duran2.jpg
Los duran.jpg

21
COSTA RICA - EL ROBLE FARM

El Roble Farm drivs av familjen Duran. Detta kaffe görs med en väldigt unik metod som kallas “la carpa” eller “special process”. Det familjen gör är att plocka bären när det är väldigt moget, dock ej övermoget, för att sedan avlägsna fruktköttet utan vatten. Det gör att det innersta fruktköttet av bäret stannar kvar. Därefter läggs bönorna i påsar för att vila under 24 timmar. Efter bönorna fått vila sprids det ut på bäddar för att torka i skuggan i 6 dygn. Eftersom det tillåts torka med mycket av fruktköttet fortfarande kvar resulterar det i ett kaffe med hög sockerhalt. Gården har mellan 2 till 3 hektar land per område och ligger på 1300 till 1650 meters höjd. Det odlas flera arter av Arabica och denna böntyp är en hybrid som heter H3. Familjen fokuserar mycket på innovativa lösningar och att ligga i framkant vad gäller kaffejordbruk.

Detta kaffe har väldigt tydliga toner av fermentering och är väldigt unikt i sin smakprofil. Under koppning beskrevs detta kaffe som vinöst med toner av choklad och örter. Detta kaffe är 24 kaffesmakers stora experiment.

Böntyp: H3
Process: Honey Special
Region: West Valley
Växthöjd: 1650 m.ö.h.
Producent: Eduardo Duran

22 konga3.jpg
22 konga2.jpg

22
ETIOPIEN - KONGA

Smak: Mogen frukt, plommon, lime, jordgubb

Detta är ett bärtorkat kaffe från den station som Heleannas far startade och den första stationen vi handlade från i Etiopien. 

Det här kaffet kommer från en station i Konga som Heleannas far grundade för 15 år sedan. Tidigare har natural varit vanligt i begränsade områden, och i övrigt något en process som bara användes till de lägsta kvaliteerna. Han var övertygad om att natural processat kaffe var något som skulle utvecklas till något stort. Den sötma han fick fram när bären långsamt fick torka på torkbord gav en unik karaktär. Dessutom såg han fördelen med en minskad vattenanvändning. Efter att ha gjort bärtorkat kaffe av hög kvalitet i flera år vann dom Taste of Harvest i flera år, vilket var ett bevis på att han var något på spåret. Nu, 15 år senare, är bärtorkat kaffe en självklarhet i Etiopien, och många andra ursprung. 

Böntyp: Heirloom
Process: Natural
Region: Yirgacheffe
Växthöjd: 2000 m.ö.h.
Producent: Heleanna Georgalis
Kafferäven Per Nordby

23 Nyeri.jpg
NyeriAA.jpg

23
KENYA - NYERI AA

Detta kaffe från Gatina tvättstation odlas och förädlas av mer än 720 olika småbönder. Mugaga Farmers Cooperative Society är ett kooperativ som driver flera olika tvättstationer i Kenya och arbetar tillsammans för att främja och utveckla kaffejordbruk. Odlingen här ägs av enskilda bönder som då driver sina egna “kaffe-trädgårdar” med några hundra träd per bonde. Detta möjliggör en högre kvalité och fokus och ger medlemmarna chans att lära sig av varandra och utbyta expertis. Kaffet växer på 1800 till 2050 meters höjd och när bönderna levererar sina mogna kaffebär måste först “the cherry clerk” godkänna dem. The cherry clerks roll är att se till att enbart mogna och perfekta kaffebär går vidare till tvättning. Allt vatten som används för tvättning kommer från lokala källor längs Mt. Kenya och Aberdarebergen. Efter tvätt torkas kaffet på upphöjda bäddar.

Kaffet växer högt och får underbara toner av svarta vinbär och citron.

Böntyp: Baitan, Ruiru 11, SL28, SL34
Process: Tvättad
Region: Nyeri
Växthöjd: 1800-2050 m.ö.h.
Producent: Mugaga Farmers Cooperative Society

24 finca salaca1.jpg
24 finca salaca2.jpg

24
COSTA RICA - FINCA SALACA

Smak: Torkade blåbär, apelsin, rött äpple, vinös syra, josig eftersmak

Efter att ha gått igenom 23 olika lotter från olika ursprung tyckte vi det kunde passa att slå ihop flera ursprung i sista burken: Ett bärtorkat kaffe typiskt för Etiopien, av arten SL28 typisk för Kenya, som odlats i Costa Rica. 

Detta är ett kaffe från gården Salaca och process-stationen Monte Brisas, som båda ligger i regionen Zalcero i West Valley.  Salaca ägs av Julio Castro och Monte Brisas ägs av hans syster Maria Elena Castro. Hela familjen är involverad i kaffeproduktionen, som så vanligt är. Det unika med detta kaffet är arten. Julio Castro kallar sin SL28 för ”Kenia” eftersom det är artens ursprung. Den borttorkade processen är inspirerad från Etiopien. Art och process bidrar med citrus och frukt till smaken, och regionen och platsen ger en äppelsyra och chokladiga toner. Totalt sett, är detta en global kopp kaffe, där alla smaker påminner om godis. 

Böntyp: SL28
Process: Natural
Region: West Valley
Växthöjd: 1700 m.ö.h.
Producent: Julio Castro
Kafferäven Per Nordby

 

 

 

 

To the top ↑