Kaffebryggning - Rävens Riktlinjer

Bryggning - 6 riktlinjer för gott kaffe

Hur brygger man kaffe? Den frågan ställs oftare en vad en kan tro. Att brygga kaffe är ett hantverk och det finns flera olika bryggningsmetoder. Men oavsett vilken metod du använder eller föredrar, finns några grundläggande steg och några grundläggande kunskaper hur malet kaffe bäst utvinns i vatten. Vi hoppas våra tips kan hjälpa dig att få till en bryggning av kaffe du älskar, om och om igen.


 1. TEMPERATUR
 2. Den optimala vattentemperaturen för att brygga kaffe är mellan 91-94 grader Celsius. Varmare än detta kan över-extrahera kaffet, svalare än detta kan under-extrahera kaffet. Att använda en vattenkokare med termometer är ett enkelt sätt att kontrollera vattentemperaturen. Du kan också koka vattnet, vänta ett par minuter efter det kokat upp och börja sedan brygga.
 3. HUR MYCKET KAFFE SKA ANVÄNDAS?
 4. En vanlig riktlinje är 60 gram kaffe per 1 liter vatten. Ett mer exakt sätt att mäta är att använda en skala för både kaffe och vatten. Förhållandet kommer att skilja sig mellan bryggmetoder och preferens, men vi gillar att börja använda förhållandet 15 gram vatten / 1 gram malet kaffe för de flesta kaffesorter- och bryggmetoder.
 5. ATT MALA
 6. Viktigt för att brygga en bra (eller fantastisk) kopp kaffe är att du använder färskmalet kaffe. Rostat kaffe tappar sina aromer när det utsätts för syre, värme och solljus. Färdigmalda bönor utsätts för mer syre och, eller förlorar aromer, snabbare. Mal dina bönor precis innan du brygger för att ditt kaffe ska smaka som du vill.
 7. TURBULENS
 8. Vattnets rörelse påskyndar extraktionen. Om du rör om kaffet under bryggningen kommer du att agitera kaffet och öka extraktionen. Det viktiga är att vara konsekvent så att du kan upprepa en perfekt bryggning om och om igen.
 9. FILTRERING
 10. För att brygga kaffe kan du testa olika filtreringsmetoder. Att låta kaffet filtreras via ett kaffefilter är överlägset den vanligaste filtreringsmetoden; metall och tyg är inte lika vanliga. Texturen på ditt kaffe påverkas av vad du filtrerar det med. Metallfiltrering låter oljor från kaffet glida igenom och ge kaffet mer kropp, medan papper kommer att hålla undan oljorna och ge en lättare mer transparent kopp. Om du använder papper, se till att skölja det med varmt vatten innan bryggning för att tvätta ut eventuell smak av papper och för att förhindra papperet suga upp de första dropparna av din bryggning.
 11. TID
 12. Den tid det tar för vatten att rinna genom kaffet, eller den tid kaffet är nedsänkt i vatten, påverkar hur mycket kaffe som extraheras. Mer tid innebär högre extraktion, mindre tid innebär mindre extraktion. Om du gör en pour över och extraktionen är lång, ställ in din kvarn så den maler grövre (och vice versa).
 13. DAGS ATT NJUTA!
 14. Kom ihåg att kaffe inte bara är ditt hantverk; det är också producentens, bondens, rostarens och ett par människor däremellan. Se till att du dricker det i en härlig miljö med människor du gillar. Om du har en favoritmugg, se till att använda den ofta. Om vi råkar vara rostare av kaffet du gillar, låt oss veta genom att lägga till #kafferäven på dina sociala medier. Tack och Njut!
To the top ↑