Kaffeprenumeration i februari - 25

Vi har fullt av nyheter i rosteriet och det har varit lite svårt att välja bland alla godbitarna den här gången. Till slut landade vi på en liten, exklusiv, bärtorkad lott från Maria Herrera i Nicaragua, och en av våra gamla godingar från Rwanda, nämligen årets våtförädlade skörd från Abakundakawa. Bägge sorterna är av böntypen Bourbon, men de har växt på olika platser och torkats med olika processer och smakar därför väldigt olika.

Det är lätt att se skillnad på bärtorkat och våtförädlat kaffe. Vald processmetod beror i hög grad på tradition och tillgång till vatten men numera handlar det allt som oftast om önskad smakprofil. Kaffet från La Huerta beskriver vi med smakord som tropisk frukt och persika, och det är just den bärtorkade processen som bidrar till smakprofilen.
I varje kaffebär ligger två kärnor som speglar varandra, det är dom vi kallar bönor. På den första bilden torkar kaffebönorna i sitt skal, omringade av fruktkött. I nästa bild har kaffebären skalats och bönorna läggs i vatten. Det finns fortfarande en del fruktkött från bäret kvar på dom och därför brukar bönorna fermentera i vatten i 24 timmar för att sedan borstas rena från fruktkött och sköljas i nytt vatten. Efter det torkas dom, oftast på upphöjda bäddar men ibland på stora betongpatios. Den här metoden gör kaffet från Abakundakawa rent och läskande i smaken och tar tillvara på de eleganta toner av citrus som finns naturligt i böntypen.
La Huerta - bärtorkad Bourbon - Nicaragua
Maria Eugenia driver den lilla kaffegården La Huerta på berget Cerro Mogoton, en av de högsta topparna i Mozonte. La Huerta betyder trädgård och namnet har kanske kommit av att kaffebuskarna växer i skuggan av Guavaträd, citroner och bananpalmer. Gården är såpass liten att Maria kan hantera den med hjälp av familjen och behöver inte ta in extra personal för att plocka kaffebären. Men hon får hjälp och vägledning från Claudia Lovo och Benito på Bridazul som hjälper till med beskärning av kaffeträden och tyngre arbetsuppgifter. Det är besvärligt att ta sig uppför berget till gården även med en rejäl bil och Maria tar sig för det mesta fram på sin motorcykel.
---
Abakundakawa - våtförädlad Bourbon - Rwanda
"Abakundakawa" betyder "Vi som älskar kaffe" och är ett kooperativ som bildades 1999. Sedan dess har medlemmarna strävat efter att skapa hållbara och långsiktiga förändringar i det lokala samhället. Det har bland annat inneburit att alla medlemmar i kooperativet fått hälsoförsäkring och kor. Varje gång det föds en ny kalv ges den vidare till en annan familj, vilket ger familjen både näring och möjlighet att tjäna extra pengar genom att sälja överflödig mjölk. Kooperativet består i huvudsak av kvinnor eftersom det startades som ett sätt att stötta ensamstående mödrar. 2019 blev Abakundakawa certifierat ekologiskt.
---
Njut av kaffet och varandra. Tack för att ni följer med på vår kafferesa!
Bästa hälsningar från kafferävarna