Kaffeprenumeration i mars - 2025

I mars har vi valt ut två nyheter till våra prenumeranter, från två producenter som ofta gör flera olika partier med olika processmetod. Denna månad kommer ett bärtorkat kaffe från Rwanda och ett honey-processat kaffe från Costa Rica.

Just nu är Susanna i Costa Rica och har besökt alla producenter vi jobbar med. På resan besöker hon bland annat Mario Marin på Vara Blanca, och det är hans honey-processade Catuai ni ska få smaka på denna månad. Till den har vi en bärtorkad Bourbon från Abakundakawa i Rwanda. Vi har ganska lite av detta parti, så håll till godo. Det har inte lanserats i vår shop än och kanske hinner vi inte göra det innan det tar slut helt.
Vara Blanca Honey - kaffe från Costa Rica
Vara Blanca är en familjeägd gård som ligger vackert inbäddad bland gröna kullar i Tarrazu. Gården är över 50 år gammal och idag står Mario Marin för driften efter sin far som ärvde gården efter sin far. Under sin studieperiod drömde sig Mario ofta tillbaka till soluppgångarna på kaffegården och tänkte på hur mycket han trivdes med att arbeta sida vid sida med sin familj. Efter avslutade studier valde han därför att återvända till gården och ta över efter sin far. Sakta men säkert började han styra om produktionen mot specialkaffe och 2015 började de sälja sitt kaffe direkt. Vi var en av familjens första köpare. Den direkta handeln leder till besök och feedback från köpare som i sin tur leder till förbättringar på gården. Numera koppar och utvärderar Mario sitt kaffe och vet hur slutprodukten smakar och var i världen den hamnar.
---
Abakundakawa - bärtorkat kaffe från Rwanda
Ni som prenumererade förra månaden fick ett våtförädlat kaffe från Abakundakawa i Rwanda. Nu är det dags för det bärtorkade kaffet från samma kooperativ. För att vara ett bärtorkat kaffe är fruktightetn ganska dämpad, och vi tycker den smakar mer som torkad frukt och fruktig choklad än sylt, vilket är en vanlig beskrivning av bärtorkat kaffe.
Abakundakawa ligger i den norra provinsen av Rwanda där klimatet är varmt och torrt. Röd sand täcker allting, och ändå är det grönt överallt. Här har kooperativet bidragit med vatten till den lokala skolan och vårdcentralen samt gjort renoveringar av vägen.
Det här kaffet kommer från en av kooperativets tvättstationer som heter Rushashi. Av tradition har bärtorkat kaffe i Rwanda inte uppfattats hålla samma kvalitet som våtförädlat kaffe och det har varit en utmaning för kooperativet att få sitt kaffe klassat som specialkaffe-kvalitet. Men sedan starten 2016 då det krävdes utförlig dokumentation av koppningspoäng och en hel del pappersarbete för att få sälja kaffet har det gått utan anmärkning. Och det är vi glada för eftersom vi också älskar det här kaffet och är tacksamma över att kunna köpa det år efter år.
---
B står för Balance
Båda sorterna i månadens kaffeprenumeration har vi lagt i smakkategori B som står för Balance. Håller du med?
Här hamnar kaffe som är balanserat, komplext och har en mjuk munkänsla, mild syra och tydliga, behagliga smaker.
Vi älskar verkligen den mångfald av kaffesmaker som finns i världen, men vi förstår också att det kan vara mycket att navigera i som kaffeälskare. Så för att underlätta ditt val av kaffe har vi delat in vårt kaffe i olika smak-kategorier. Varje kategori har en egen färg som du hittar på våra etiketter. Du kan läsa mer om våra smakkategorier på vår hemsida.
---
Njut av kaffet och varandra. Tack för att ni följer med på vår kafferesa!
Bästa hälsningar från kafferävarna