Nyheter från Costa Rica

Nyheter från Costa Rica - Kafferäven

Årets skörd från Costa Rica är här och vi har massa nytt gott kaffe i huset som vi vill berätta om. Det kan vara svårt att välja vad man ska rosta först men vi valde tre olika processmetoder för att visa på bredden av kaffe som kommer från Costa Rica.

 

När vi besökte Costa Rica i januari var mötet med Yemerson ett av de vi såg mest fram emot. Vi har bara besökt honom en gång under de fem år vi handlat av honom, så det var verkligen på tiden att vi kom dit igen. Yemerson är en ung producent som bor på familjegården tillsammans med sina föräldrar och han tar nu hand om hela kaffeproduktionen. Det kaffe vi köper en hel lot av från Yemerson är hans honey-processade Catuai eftersom den är så balanserad och krämig i smaken. Det är ett kaffe vi kan brygga om och om igen, och dricka både påtår och tretår av. 

På vår resa i Costa Rica tidigare i år besökte vi äntligen familjen Alvarado som driver Corazon de Jesus. Vi har jobbat med dom under de senaste pandemi-åren, då vi inte rest utan skött alla internationella relationer via internet. Modernt, men inte lika kul som att träffas, så det var otroligt roligt att få träffa Jhonny och hans syskon bland allt kaffe som torkade kring deras hus.

Finca Mandi är en gård i Brunca, Costa Rica, som drivs av Jhon Alvarado och hans familj. Dom driver också process-stationen Corazon de Jesus där kaffet fermenterar och torkar innan det exporteras till oss. Här har kaffebären gått genom flera steg i torkprocessen. Först fermenteras kaffebären i säckar under två dagar för att sedan läggas på tork på upphöjda bäddar i två veckors tid. I det slutgiltiga steget läggs bären på patios och torkar i ytterligare 15 dagar. Smaken på det här kaffet beskriver vi som mandelkaka, fermenterad choklad och körsbär. Hoppas ni gillar det lika mycket som vi!

Kaffet från La Chumeca är tillbaka! Vi har blivit smått förälskade i det fantastiskt fermenterade och fruktiga kaffet från Martin och hans son Emilio som tillsammans driver La Chumeca i Tarrazu, Costa Rica. Årets parti är en anaerobisk natural och smakar som en översötad yoghurt smaksatt med persika och gul tropisk frukt. Testa, det är ofantligt gott.

På La Chumeca har Martin Ureña förädlat kaffe sedan 2014. Han gör endast bärtorkat kaffe på sin tvättstation och har utvecklat flera metoder för att fermentera bären innan torkning. Emilio är hans son som sköter om processen efter skörd. Här experimenteras det med anaerobisk och aerobisk fermentation i 16 ståltankar och temperatur och ph mäts flera gånger om dagen för att kontrollera bären. Kaffet härifrån är fyllt med toner av tropisk frukt och har en laktisk syra som yoghurt.