Nicaragua & specialkaffe - reseskildring

Nicaragua & specialkaffe - reseskildring - Kafferäven

Nicaragua 

För att ge dig som kaffeälskare en kaffeupplevelse, jagar vi reda på det bästa kaffet på kafferesor till producenter som riktar in sig på att odla specialkaffe. Nytt kaffe kommer till oss i höst, men redan nu är skörden redo och jag åker till Nicaragua för att smaka på den och besöka gårdar och producenter vi arbetar med.

Jag reser till Nicaragua för att följa årets skörd och besöka våra vänner i kaffebergen. Det är första gången på många år som jag är borta från familjen i över tre veckor, det är en lång tid och jag är lite nervös, men peppad på att få äventyra på egen hand. Jag har med långbralla, keps, solkräm och myggskydd. 

När jag anländer mitt i natten och passerar tullen kliver jag över de höga trottoarkanterna och checkar in på det flådiga hotellet mitt emot flygplatsen. Det finns rinnande vatten och rena lakan. Jag njuter av detta inför en resa ut från stadsbullret och upp mot bergen där livsstilen är betydligt enklare, samtidigt rikare på så många andra sätt. Att landa i ett exotiskt varmt land i mitten av februari gör mig alltid väldigt glad. Jag badar i färger och solljus. Äter färger. 

Efter en god frukost med det typiska Gallo pinto och svart kaffe blir jag hämtad av Noël, en glad person med många ord och sköna skratt. Vi åker norrut mot Dipilto och staden Ocotal, vi passerar ris- och tobaksfält på vägen, polisen står vid väggrenen och vi hoppas få passera utan anmärkning. Min spanska är lika dålig som hans engelska men vi klarar resan med samtal om livet och önskemål om framtidslycka, bilturen går exceptionellt snabbt. 

Väl framme på Bridazul, torkstationen som Claudia driver, är det fullt ös. Nyskördat kaffe kommer in, vägs och processas. Alla är nöjda med årets skörd trots det massiva regnet som har förstört mycket av skörden. Folk är tillmötesgående och har ständigt ett leende på läpparna. Det bjuds på sockrat svart kaffe och små kakor till alla som kommer in med dagsskörden. Det ligger kaffebär på afrikanska bäddar i skugga och på öppna ytor under sol, det hälls mogna mörkröda bär i blå tunnor som ställs i kylrum för fermentering. Allt i sin ordning och i lugnt tempo. Här ska jag tillbringa mestadels av tiden innan jag far söderut mot Costa Rica. 

Först drabbas jag av frustration över hur långsamt allt går, jag förundras över ineffektiviteten men inser efter bara ett par dagar att det är såhär det är. Det är varmt, det är lugnt men samtidigt överväldigande mycket jobb som ändå utförs. 

I labbet förbereds alla lotter som kommer in, allt ska koppas, kvalitetskontrolleras och information om kaffet ska återkopplas med producenterna. Hur smakar kaffet? Vad kan förbättras på gården? Vilken filosofi har producenten med jorden hen brukar…? Allt speglar sig i koppen. 

. .  

Många koppar har den karakteristiska smaken som ett nicaraguanskt kaffe erbjuder; fyllig kropp med toner av choklad och apelsin. Andra koppar har en gnutta fenol i sig, detta pga mycket regn som förstört skörden. Andra koppar smakar ljuvligt av exotiska frukter och kanderade mandlar. Här ser du vårt sortiment av kaffe från Nicaragua . Du kan även läsa om våra smakkategorier här.

Jag åker med fyrhjulsdrivna bilar som tar mig upp till oanade vägar i bergen och besöker flera av de gårdar vi arbetat med i åratal, jag åker till andra gårdar och besöker eventuellt nya samarbetspartners. Utsikterna är häpnadsväckande och vissa gårdar som t.ex La Huerta är som små trädkojor i skogen. Det bjuds på hemmagjorda tortillabröd, bananer och bönor med ris. I bakgrunden hörs en distad radiokanal och fågelläten. Arbetet är hårt och ibland verkar det nästintill omöjligt att ta sig upp och ner för berget, särskilt med en säck kaffe över axlarna. 

Den där första ordentliga duschen på hotellet i början av resan känns mycket avlägsen nu men intrycken raderar det basala i att vara ren och bekväm. Detta kan jag fortsätta göra en stund till, och resan fortsätter. Specialkaffe är så mycket mer än det vi har i koppen. 

/Susanna